iklan nuffnang

aie & ain

Daisypath Anniversary tickers

my lil' Aydan

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Tuesday, December 6, 2011

kepentingan HB ketika hamil

Olla ladies~~

sejak I tau I pregnant, my mum sgt alert pasal my hb...everytime I p check KK, she will ask me about my HB...so far, alhmadulillah, masa 1st time check at 11 weeks of my pregnancy, my hb=14... then time raya haji hari tu, I suffer sakit telinga, ada lah dkt 3 hari lost appetite utk mkn, then following week check KK, hb=12.9...turun sket but nurse ckp still tinggi...so, tunggu la next week 12.12 my next appointment dgn KK plak...


HB penting pada setiap stage kandungan...refer to this blog


Kesan kepada bayi :

1. Kandungan kurang dari 5 bln (<20 minggu)
Pada masa ini bayi sedang melalui proses organogenesis i.e pembentukan organ2 seperti kepala, tangan, kaki, jantung, otak, dan anggota2 lain. Jika darah kurang pekat (<11g/dl), jika jantung tidak terbentuk dgn sempurna, bayi akan gugur. Jika jantung dpt dibentuk tetapi darah terlampau cair bayi mungkin hidup tetapi cacat(eg. tiada kaki & tangan dgn sempurna). Jika bayi sempurna sifat tetapi darah cair akan melambatkan pembentukan otak bayi, mungkin bayi akan selamat di lahirkan tetapi kurang pandai.

2. Kandungan 5 bulan ke 7 bulan (20-28minggu)
Ketika ini bayi kita telah sempurna pembentukan sifat dan anggota badan tetapi jika Hb terlalu kurang bayi tidak dapat berdenyut dengan baik dan akhirnya bayi boleh mati dalam kandungan.

3. Kandungan 7 bulan ke atas(28-40 minggu)
Sifat bayi telah sempurna dlm usia begini tetapi jantung bayi masih bergantung pada kepekatan darah (Hb). Jika Hb terlalu cair/rendah (<9g/dl), jantung tidak kuat dan ada risiko untuk bayi mati dalam kandungan. jika jantung mampu bertahan tetapi anggota badan lain dapat sedikit, bayi akan lebih kecil saiznya tetapi mungkin selamat dilahirkan.




Kesan kepada ibu :

1. ibu akan cepat berasa letih, kadang2 akan mengalami sesak nafas, pening2 dan rasa nak pitam, jantung bergerak laju/rs berdebar2(palpitation)

2.Jika semasa mengandung atau semasa bersalin ada kehilangan darah, darah akan bertambah cair dan ini boleh membawa kepada kerosakan jantung, paru2, buah pinggang dan boleh membawa maut.





Cara terbaik untuk menambahkan darah :

1. makan hati ayam stp hari samada goreng atau masak

2.makan makanan laut, kerang, ikan bilis-boleh juga ttp x secepat makan hati ayam utk naikkn hb

3.makan pil/vitamin tambah darah (yg KK bagi) mengikut kuantiti yg ditetapkan...

4. jgn mkn pil tmbah darah dgn air susu (ex:teh susu, kopi susu etc) krn ia akan mengurangkan penyerapan vitamin tersebut...




Cara pemakanan saya :

1. makan kurma at least 7 biji setiap hari bersama raisin, badam, and campuran kekacang.

2. makan buah jambu batu seminggu 3 atau 4x...mmg my favourite...

3. mkn dgn seleranya (syiok sndiri punya petua) hehehe








p/s: m2b, sila pastikn hb kita semua tinggi yea ;)))

10 comments:

  1. huhu.banyaknya hb u!!!jeless..my hb sikit je.x tau la pasal apa,.ada sekali paling rendah 10.7 sbb time tu mmg x lalu makan la awal2.trus kena jumpa doc..huu.skang dh ok sket la .petua yg mkn dgn selera tu mmg berkesan;p

    ReplyDelete
  2. @reyna-x pa, mari kita berselera mkn....hehehe i pn bdn mmg naik bgai dipam2...nsb x over la kenaikan berat tu...ehhehhe

    ReplyDelete
  3. @ekin- better u check la ur hb, kalau kat KK mmg kena check je la...i pernah nurse salah cucuk kat jari tgh, tp x keluar darah, so cucuk kat jari manis pulak, baru keluar darah..huhuhu sabar je la...nsb sakit mcm gigit semut..hehehe

    ReplyDelete
  4. cakap pasal hb memang perkare paling merunsingkan saye... sebelum ni tak de prob pon..tapi last month gi kk..HB low sikit..walaupon tak teruk tetap low n tetap kene marah..*sigh..esok ade check-up lagi..sy dah prepare..jage makan segale..tapi tetap risau...lebih risau biler bace kesan pada baby..!! mintak dijauhkan..leps ni kene gigih lagi...:(

    ReplyDelete
  5. i tatau lg hb i berapa sbb blum ke KK.huhu. lps tau nt br i buat langkah2 mcm u ckp tu hehe.thanks for sharing :)

    ReplyDelete
  6. @aty-awk selera makan x? selalu hb rendah sbb x da selera makan..mcm my mum dulu doc ada bg pil n suruh minum susu (x ingt susu apa)..take care tau...

    ReplyDelete
  7. @lisa-u dh kena start jaga mkn dari skrg...dh blh mkn smua tu...plg bgs kalau x da morning sickness mmg blh masuk je smua...i.Allah nnt hb u akan tinggi...so no more worry ;)) good luck dear...

    ReplyDelete
  8. nak tnye je...knpe kne mkn jambu btu yek?

    ReplyDelete
  9. @izwa-kawan I yg advise, boleh naikkan hb kata nyer...hehehe

    ReplyDelete