iklan nuffnang

aie & ain

Daisypath Anniversary tickers

my lil' Aydan

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Monday, July 9, 2012

aydan dah ada buku bank

Olla ladies~~

actually, mmg dh lama nak p buat buku bank aydan, tp i belum ada kekuatan nak keluar berdua dgn aydan.. almaklumlah, abah aydan mmg busy je memanjang, dgn keje kat site yg baru nak naik...time kenduri akikah aydan hari tu byk jgk aydan dpt sumbangan lagi2 sbg cucu sulung sblh i, mmg untung, makcik+pakcik, cousin , sedara mara pn byk bg duit dkt aydan ni...ada tu time p check kuning kat KK, ada makcik ni, kawan mbah ani (nenek dlm bhs jawa) bg aydan duit jgk...murah rezeki aydan...aydanb4 kenduri je collection aydan dh rm700 (bukan nak berlagak)..tp utk i mmg byk la...hehehe


then, esok i nak balik jitra, kampung hubby i...so duit collection time akikah ada dlm 2k++, so i pening, x kan nak bawa p jitra, then x kan nak tinggal kat rumah, so I dgn gigih p bank buat buku utk aydan....lagi pn takut terguna duit aydan (actually ada gak mama guna duit aydan dulu,nnt mama bayar yea syg) ni 1st time i keluar ber2 dgn aydan yea...lepas mandikan aydan, siapkn dia, i plak bersiap...kalau i siap dulu, takut kena pancut dgn dia je...almaklumlah, my boy ni unexpected...hehehe kalau sapa ada bby boy sure fhmkan...heheheh


sambil panaskan kereta, i pasang carseat...tinggal aydan dpn tv (walaupun aydan x suka dok sorang) hehehe manja yea, nak berteman je kejenya...dh siap smua, i angkat dia masuk dlm carseat, alhamdulillah, sepanjang perjalanan pergi dia ok, siap tertidur lagi...alamak, lupa mama nak ambil gmbar...sampai bank, dia bgn...so i dukung mcm biasa je...dlm bank ramai org, tp alhmadulillah, proses cpt, so x da masaalah...aydan dlm bank tu dok aktif, toleh sana, toleh sini...ada bbrapa makcik dok tegur 'brapa bulan ni,nampak bijak, tp leher belum berapa kuat, mesti muda lagi'...hehehehe mmg pn, baru 2 bln lebih, tp perangai nak mcm org besar anak mama ni...nak berdiri je, x mau duduk...kalau duduk, mulalah berbunyi...dh settle smua, masuk balik dalam carseat...alhamdulillah, anak mama dh ada buku bank sendiri...


otw balik, mama drive thru mcd, time tu dia dh bising...so dh settle byr smua, i berhenti dkt parking dpn dataran pahlawan..bf aydan, tp dia main2 je...then i slow talk kat aydan 'aydan, kita nak balik rumah ni, aydan behave yea dlm carseat'...alhamdulillah, aydan nak duduk balik dalam carseat, dh x cranky lagi...yg bt i lagi speechless, dia terus tido sampai rumah...hehehe bijak anak mama, dgr kata yea...amin YRA...










taraaaaaaaaaaa, ni buktinya.....hehehehe




p/s:anyone nak share insurans yg sesuai utk anak?

Thursday, July 5, 2012

pengalaman bersalin

Olla ladies~~

setelah dkt 2 bln lebih melahirkan aydan, baru ada kekuatan utk i cerita sbb i nak ada kenangan yg mana i blh ingt balik pengalaman melahirkan little hero aydan, actually i start ambil cuti tahun hujung bulan 3, even my edd adalah 14.4...saja ambil cuti 2 minggu awal, sbb takut terbersalin dkt batu pahat pula..almaklumlah i keje kat bt pahat, hubby kat melaka, my parents kat perak, pil kat kedah....just imagine, x kan i nak bersalin sorang2 di johor...i duduk bt pahat dgn kawan2 bujang..hehehe

selama 2 minggu kat teluk intan mmg heaven, my mum akan masak b4 p keje, my abah dh pencen, so dia busykan diri p kebun utk exercise, so i just lepak2 tgk tv kat rumah...pagi2 jalan2 pusing kampung p rumah my aunty...tp dok tunggu bby x keluar2...dkt 2 minggu x jumpa hubby, so weekend yg pttnya i bersalin my hubby balik perak...dok la pujuk bby keluar, tp x mau jgk keluar...syookkkkkkkkk sgt bby dok dlm perut mama dia ni yea...hehehehe

jeng....jeng...jeng....

17.4.2012 selasa
pagi tu, i p check kat KD, KD tu sebelah je rumah parents i, so jalan kaki je pn...check smua, alhamdulillah x da apa masaalah,nurse bagi surat utk p KK utk jumpa doktor...since i dh postdate, mrk kata paling lama dlm 9 hari je, lepas tu dh kena paksa bersalin...then balik rumah mcm biasa, mkn+tido+tgk tv, i rasa nak p toilet...time tu, dlm pkul 12.30 tgh hari,sekali tu kat panty ada tanda coklat...i tanya my abah, abah i ckp cuba tanya mak...then call my mak, mak i kan cikgu, so belum balik lagi...mak tanya i dh rasa sakit ke? i kata belum, so kalau belum jangan p hospital lagi...huhuhuh x lama lepas tu dtg la wak som(mak angkat i) wak som ni yg bela i time i kecil bila my mak p keje...wak som ni tukang urut n also bidan..dia pegang perut i, mmg bby dh kat bawah, dia suruh i mkn telur kuning ayam kampung....perghhhhhhh sedap sgt yea....hahahaha mcm biasa, x da lgsg rasa sakit, bby gerak dh kurang, tp mmg my bby gerak biasa2 je, x la tendang sampai i rasa senak...dh mlm, i tido mcm biasa, sepanjang i preggy, my mak tido dgn i...hehehe

18.4.2012 rabu
dlm pkul 3 am, i rasa nak terkucil...i tgk my panty mcm biasa je...then i sambung baring sebelah my mak...mak i tanya, dh rasa sakit ke? i ckp x skit apa pn...then tiba2 i rasa mcm ada keluar something, mcm nak keluar period...i rasa x selesa, p toilet, tgk ada darah dkt panty...terus tunjuk dkt my mak...mak i suruh i mandi then nak hantar i p hospital...b4 tu mak i bg mkn kelapa bakar+gula, org kata nak kurangkan sakit kalau kembar darah...siap2 smua, then sampai hospital pkul 4 am...doktor ve, baru 2 cm, then mrk scan sbb takut bby besar and mrk suspect i ada kencing manis MGTT...scan smua bby kecil, estimate 2.2-2.3kg je...so mrk tolak i ke ward GA..pagi tu kena ve lagi, sakit jgk sbb dia letak pelincir something sbb nak tolong bukaan katanya...pagi tu, doktor pakar dtg, mrk refer i kencing manis, and i kena minum gula lagi..doktor ckp, kalau esok msh x da contraction i kena paksa bersalin sbb i dh postdate, sbb case MGTT mrk cukup 40weeks dh kena deliver...seram sejuk dgr ok...dlm pkul 10am keluar result, mmg kandungan gula i tinggi...huhuhuh sblm p hospital dh call my hubby, dia trus gerak pagi tu and sampai perak pukul 8 pagi....sprt biasa hosptl gomen mmg x blh msk kalau bukan waktu melawat, tp nsb i dudk tepi tingkap, so blh la jumpa hubby...dlm pkul 12 hubby dtg waktu melawat...tgh sembang2 dgn hubby, skali doktor dtg nak masukkan belon kat bawah....advantage masuk belon ni, doktor x da la nak ve, either belon keluar means dh buka 4 cm or keluar air ketuban, so mrk blh tolak i ke labour room...doktor masukkan belon dlm pkul 12 tgh hari mcm tu...then ptg dh ada sedara i yg dtg melawat selain parents...mlm tu hubby pn keluar lmbt sampai kena halau ngan nurse...hehehe slumber je duduk dlm sampai dkt pkul 9 mlm sbb i dpt bilik 1st class kan...


19.4.2012 khamis (birthday sultan perak)
pkul 5.30 am mcm tu, i sedar n rasa nak membuang air besar, time lepas membuang tu, belon pn keluar...i terus bg tau nurse...nurse+doktor ve, dh buka 4 cm tp dinding uterus masih tebal...mrk nak tolak i ke labour room...nurse suruh i mkn dulu sbb dlm lr mmg dh x blh mkn smua...nsb ada nasi yg hubby bawa mlm tu tp i x mkn lagi...i mkn half je, excited nak bersalin kot...hahahah boleh mcm tu...then 2 nurse tolak i ke lr..sorang tolak i, sorang tolak barang2 i...sampai lr, i dpt katil no 11...ingt lagi kat tepi skali...masuk lr dlm pkul 6am mcm tu...bg tau hubby, tp x sempat pn jumpa dia...naik atas katil tu baru rasa berdebar...doktor ve lagi, dgr mrk x puas hati sbb mcm baru 3cm, then dinding uterus(ni i ingt2 lupa) masih tebal...skali mrk refer ke wad, i postdate, so mrk terima la case i...hehehe i mmg ikut je apa mrk ckp, x melawan, x byk tanya...alhamdulillah, nurse n doktor smua baik2...dlm pkul 8am kena ve lagi, mrk pecahkan air ketuban...tp air ketuban x keluar, yg keluar lendir je, doktor seluk, dh rasa rambut bby tp air x keluar...dlm 9am mrk masukkan ubat air kat tgn i...then i dh start rasa sakit...nurse ckp, dia nak bg i sedut gas tahan sakit...lepas dari tu mmg i dah rasa sakit...i baring pn dh x keruan..i perasan bacaan heartbeat bby pn kejap ada kejap x da...nurse pn dok survey i...so doktor mskkn apa ntah kt bwh nk check heart beat bby ikut bwh tu (ni 1st itme doktor laki yg tgk bawah tu,kalau x smua doktor pempuan, nasib doktor laki cina)...huhuhu sepanjang dlm tu, ada 3 org kot yg bersalin then dh keluar...i je yg x settle lagi...mrk x jerit2 pn, may b bukn anak 1st, tu yg i rileks je dok dm lr tu...hehehe nurse ada dkt 2x tanya i, ada rasa nk berak ke? i jwb, ntah, sakit sama je...hehehe then mrk refer i ke MO, b4 this yg chek HO n nurse je..time mo check i dgr dia kata dilation, 10cm...then smua or dtg kt i...doktr tu suruh i push, skali silap la plak...Dr ckp, puan, bukan mcm tu push puan...then ntah mcm mana, i dpt idea utk teran mcm berak tu...heheheh i pn push la...tiba2 dgr doktor ckp,'ready for vacum'...haaaaaaaaaaaa vacum, blh x dlm i sakit2 nak push tu i blh fkr, hbslah kepala anak aku...apa lagi, dgn seluruh tenaga, 3x push, x tipu okkkkkkkkk, keluarlah aydan pkul 11.36am.. fuhhhhhhhhh lega gilerrrrrrrrrrrrrrr.... time tu doktor pakar pn sampai dpn i sbb mrk nak refer case i, kalau x blh normal mrk nk operate...ptt awal2 time nurse tanya ada rasa sakit x, dia ada ckp, apa2 kita try for normal....bila dktor pkar sampai doktor lain n nurse boleh ckp, saja je panggil doktor, then bila vacum sampai, mrk ckp, saja je gimik....heheheh i dgr pn nk gelak...then nurse tunjuk bird my bby...nurse p cuci bby, doktor i mrk panggil adik pia...doktr perempuan melayu lagi, kecik je...lps tu Dr pia yg jahit smua...i kena tegur sbb sakit kn, 'puan, jgn angkt punggung, nnt senget jahitan saya',skali lagi mrk bg sya gas tahan sakit...time tgh jahit nurse bg bby utk bf..masa tu hilang rasa sakit bila bby i ada kat dada then dtg doktor utk check bby nk dgr my bby nangis...doktor pia siap ckp, hish, kacau la doktor ni, sian bby...skali lagi i kena marah sbb x sempat nak ambil gas dh rasa sakit...ehehehe sorry doktor...itu je yg sempat i ckp..mmg kelakar la.......then dh settle jahit, mrk bg bby dkt i,masa tu mata bby mmg dh buka besar, terkedip2 tgk i...nurse ltk sblh kiri i...i peluk bby sambil baring time tu... then nurse dtg dkt i bg tau keadaan i tadi... "tadi air ketuban dh hijau, so kami terpaksa koyak panjang sket utk selamtkan bby, nasib bby x sempat makan tahi..so, nnt luka tu cuci dgn air garam"..mmg x tipu, jahitan i agak panjang...tp, i x rasa sakit pn time mrk koyakkan...hehehe scaryyyyyyyyyyy kannnnnn then x lama lepas tu, dtg nurse wad utk tukarkan i baju, b4 that i dpt minum air milo secawan...dh tukar baju transfer katil pulak...mmg mencabar,nurse suruh angkat punggung perlahan2...then pkul 1 mcm tu i baru ditolak keluar...agak lama sbb ada sorang lagi deliver, so nurse nak tolak sekali dgn i...bila i keluar lr, my parents dh ada ngan my hubby n adik...my mak cium n wish tahniah sambil i kena tolak...mrk ingt bby x da kat i sbb nurse ada bg tau my hubby yg bby may b kena naik wad atas sbb dh makan tahi...alhamdulillah, rupanya x sempat mkn tahi...so bby ada kt kaki time mrk tolak i ke wad...




inilah pengalaman bersalin i...overdue 5 hari gitu...syiokkkk bby dok dlm perut mama dia....hehehe sepanjang i kena ve, smua doktor perempuan cuma skali dkt lr, doktor laki cina...sapa kata hospital gomen x da doktor perempuan...hehehe alhamdulillah rezeki i nak dpt doktor perempuan, x payah nak request bagai...itu namanya rezeki....






aydan dkt kaki mama time keluar dari lr...cuba tgk mata aydan yg dh terbuka tu...hehehe bby lain tido tp aydan mata dh terbuka luas...








p/s:bila agaknya masa yg sesuai utk bersalin kali ke 2? heheheh

Wednesday, July 4, 2012

dulu, kini, bukan selamanya....

Olla ladies~~


cerita pasal weight ni mmg agak stress pd i yea...yg i ingt, time my wedding dulu berat dlm 65kg mcm tu...then 1st time buat buku merah on 11 weeks, berat i ialah 75kg...huhuhuh mmg i perasan, after i kawin tu i mmg dh gain weight la dlm 68kg, mmg x pernah cecah 70kg mcm tu...mmg terkejut nok time tau berat i 75kg kan...tp layankan je la...

i mmg x da morning sickness during my pregnancy, so i mmg berselera utk mkn dan badan mmg naik dgn jayanya!!!!!!!badan bagai dipam2...tp so far nurse KK x da la sound sbb i x naik 3kg dlm sebulan mcm tu kan... i mmg x da tangkap gmbr sgt except for certain occasion sbb rasa diri terlalu....

  COMOT!!!! 


i time 5 months pregnancy, my family occasion visited animal world safari,melaka


ni, awal bulan 3, so my pregnancy around 8 months, my hubby family gathering....


when i'm admitted and pregnant= 40 weeks, 4 days, sehari b4 deliver aydan, just imagine, my weight cecah 93kg!!!!! 



now, after deliver aydan, seminggu time nurse dtg utk check aydan, mrk check my stomach gk sbb nak tau dh kecut belum rahim, blh nurse tu ckp, eh, mcm ada bby lagi 1 je kt dalam....choyyyyyyyyyyy sgt ok.... then time aydan cucuk sebulan, i timbang dh turun 76kg, last time i timbang time aydan cucuk 2 bulan hari tu dh 74kg...ok, my aim nak turun and make sure my weigth x start dari pangkal 7 lagi...hehehehe i know its quite difficult la sbb i fully bf aydan, and always rasa lapar...hhuhuhu harap2 la dpt turun lagi....

go go go mama aydan!!!!!!!!!


mama of  57 days old aydan


mama of 71 days old aydan




p/s:cabaran ok nak turunkan berat badan ni...huhuhu

majlis akikah dan cukur jambul aydan b mohd fakrul adli


Olla ladies~~


pada 16.6.2012, dikala usia aydan 57 hari, kami mengadakan majlis akikah dan cukur jambul for my little hero at my mom's house at teluk intan perak... Jumaat malam sabtu tu, k.nani pasang buaian utk aydan...actually, k.nani ni mak andam i dari i bertunang sampai time kawin, and aydan punya pelamin pn i ambil dgn dia...

so inilah pelamin aydan...chewah siap panggil pelamin gitu, hahaha sampaikan my sis ckp "pelamin tunang cik Na kena lagi grand dari pelamin aydan" kelakar je...ni 1st time k.nani buat utk berendoi, and kebetulan this week x ramai org kawin...k.nani tanya i, nak ke stage? i jwb, nak la, senang nak bergambar nnt..heheheh and guess what, i dpt harga promotion tau, buaian ni cost me rm200....hehehe murah kan....alhamdulillah rezeki aydan as a 1st customer...kalau org tanya, k.nani kata it cost rm400....wahhhh almost half gitu.....

buaian aydan yg dh siap...ni dlm pukul 11.20pm mcm tu





aydan terjaga at 4am, so mama + abah excited masukkan aydan dlm tu...nsb aydan suka...senyum je dia dlm tu...




majlis makan actually start dari pkul 12 tgh hari, yg dtg ramai sedara,org kampung and kawan mak abah i je...aydan adalah cucu 1st at my side, so mmg smua dok tanya bila majlis cukur jambul dia...hehehe alhamdulillah dh tumbang seekor kambing...i.Allah seekor lagi, time raya haji nak bt majlis berendoi kat jitra belah abah aydan...menu hari tu daging dendeng, sambal pecal (menu org jawa), sup ekor, kambing masak kurma and yg special ada buka booth ABC...mmg syiok la sbb cuaca panas, i sorang je balun dkt 3 cawan kot abc...time skrg kan cuaca panas, tu yg slumber je,nsb aydan ok, x batuk or selsema since im bf him...1 of the reason i nak bt majlis lepas hbs pantang coz, i boleh mkn smua except the masak kurma...hehehe


ni time siang hari, aydan masih hisap paci and pakai mitten lagi...dia sgt behave sepanjang majlis...time ambil gmbar ni dia tgh mamai nak tido...tu yg paci dh terjuih keluar...





majlis marhaban tu buat malam, panggil org masjid dan area rumah parents, lepas marhaban mrk ada berzanji sket...ada 3 org ustaz yg gunting rambut aydan..gunting sket je pun, kat bhgn atas, kiri dan kanan...ada la tobek sket, tp i x snap pn rambut yg dh tertobek sket, sbb rambut aydan mmg dh jarang... rambut aydan mmg sket, thats the reason i x nak botakkan rambut dia....makin x da rambut la aydan ni...i ada tanya ustaz, kalau x botak blh ke? ustaz tu kata x pa, janji dh buang sket rambut tu (time majlis marhaban)...alhamdulillah,lega dgr...mlm tu aydan pakai baju melayu, kebetulan kain raya thn lepas ada lebih, so my mum pn jahitkan baju melayu for aydan...so, dpt lah kami pakai baju sedondon...

ni time marhaban, abah dukung aydan while my brother yg pegang dulang tu..


lepas kena potong rambut tu, aydan lena dlm buaian dia..time marhaban tu, bunyi kuat microfon+org berzanji dia rileks je lena kat tgn abah dia...good boy aydan....


b4 majlis tu, kami sempat la bergambar, ni antara gmbr yg diedit oleh my x-op time my wedding...hehehe 

aydan with wan and tok from jitra


aydan+mama+abah b4 majlis bermula

my small family ;)))







p/s:actually nak letak byk lagi gmbr, tp lambat la plak...so letak random je la..hehehehe



Tuesday, July 3, 2012

tempat tido kesukaan aydan

Olla ladies~~

since dari lahir, aydan mmg i tidokan bawah, x nak pakai buai...my mum yg jaga i dlm pantang, so dia yg dok peluk aydan n dodoikan aydan pakai tgn kalau aydan meragam...then usia aydan sebulan i dpt juga rocker fisher price since ramai blogger beli (mama yg smgt)...time tu redha je, kalau aydan x mau, mmg nak paksa jgk dia duduk dlm tu...hehehe jahat x mama aydan...

alhamdulillah, dpt je, aydan mmg suka ddk dlm tu...kadang2 time pagi letak dlm tu, x tentu la...tp rocker tu mmg penyelamat utk i...pernah tu malam pn nk tido dlm rocker, tp i ksian plak, bila aydan dh lena, i angkat dia turun bawah...paling memudahkan bila time smua org nak mkan, so letak je aydan dlm rocker, so dia nampak smua org and dia x ksh pn dok dlm rocker tu janji dia involve skali...hehehe...brilliant aydan



ni masa hari 1st aydan dlm rocker tu...siap berbedung lagi...tp bedung kat perut je, tgn kaki smua dh keluar...hehehe


ni dia dh blh interact dgn toys yg sangkut2 tu...suka dia bila dgr music...


ni tgk dia lena dlm tu


zoom sket anak mama yg tgh lena tu...


muka lepas bangun tido...



since aydan suka lena dlm tu, so hubby ajak i cari lapik bawah tu utk bg aydan selesa...slalu kalau letak dlm rocker, angkat je peluh2 dia...so, i jumpa lapik stroller esprit dkt jusco, aeon melaka...actually it have 2 part, yg aydan tgh guna tu part utk bg aydan sejuk...satu lagi part, terbalikkn je, utk bg panas klau dlm air cond...blik shopping tu terus letak aydan, mcm biasa  lena selalu....



ni pose pg ni, i tglkn dia sbb dia lps mandi then i nk lipat kain...skali pusing lena dh dia tido dlm tu...seriuosly mmg berbaloi beli rocker tu...senang nk angkut sana sini pn...hehehe



p/s: syiok gomol anak sendiri...hehehe

Sunday, July 1, 2012

pencarian car seat and stroller

~~Olla ladies~~

since preggy lg, hubby n i suka survey stroller and car seat..ikut hati nak beli b4 deliver, but hubby insist to buy early, so i just cuci mata either online or live...suka sgt tgk stroller2 ni...ada byk types and buat i rambang mata...hehehe so, slps berkira2,mcm biasa tambah tolak, bahagi darab semua, i pilih graco as aydan's stroller and carseat...the carseat blh tag in dgn stroller skali...and the prize in rm1k++...actually nak cari yg around 1k utk this 2 stuffs, tp alang2, lebih sket je, so ambil this type sbb its not too bulky and within our bajet lagi....


all pictures source from pakcik google except the last picture...hehehehe



time buka mcm ni la, ada gmbr apple gituuuuuuuuu


time fold mcm bentuk payung...


stroller + car seat


aydan + cik Na (my sis)



p/s: sgt berguna time mama+abah shopping....

Thursday, June 28, 2012

Aydan 2nd and pnemucoccal jab

~~Olla ladies~~

Sorry for the long lost, chewahhhhhh bajet ada org nak baca je blog i ni...hehehe...Actually my small family dh stay together for almost 2 weeks mcm tu...small family=hubby+ I + aydan...

Balik melaka on 17 july, the day after majlis akikah and cukur jambul aydan.. gambar nnt lah I upload, since all the pictures dlm pendrive my hubby.. gerak dari perak dlm pkul 2 pm then sampai melaka dlm 5.30 pm..alhamdulillah aydan x meragam...2 hours dia tido dlm carseat then bgn, poo poo then sambung lagi tido...dh nak sampai baru dia bgn then nak berdiri, dh x nak duduk dlm carseat lagi...good boy sgt aydan sbb nak duduk dlm carseat tu....alhamdulillah

This is the 1st time, aydan jalan jauh, since i deliver kat perak and confinement there too...almost 2 mos baru kami balik melaka b4 i naik keje on middle july...my mum siap ambil cuti nak hantar cucu balik melaka, risau dia cranky kan...then isnin tu cari KK yg berdekatan rumah my hubby...at 1st pergi KK cheng, skali rupanya kena refer to KD bertam ulu (kalau x silap, lupa plak)...so, aydan got his 2nd jab at melaka, and alhamdulillah, he's doing well...nangis kejap je, time ni I yg pegang aydan, time 1st jab, my mum yg pegang, so this time, i need to do by myself...sampai bila nak bergantung pada my mum kan...mlm tu my mum balik perak naik bus...so aydan mmg lgsg x demam on 2nd jab...aydan also free from mitten on that day...

Regarding to the pneumoccal jab, i'm doing some research and been asking to my cousin which is doctor about this jab. he said that, if i'm affordable, he suggest to get it because, at  the modern country, it is compulsory jab for the child and free. however, msia still give an option to the parents either want to take it or not....but for the sake of my child health,i choose to take this jab for 4 dose and start from 2 mos...each dose cost about rm280 with 3+1 where, the last jab is free....happy to hear that...hehehe aydan took his pnemo's jab last monday where he has a week gap with his 2nd jab...pity to him rite...and more pity when he got fewer on the next day..its border line with 37.8c, so i manage to control the temperature every hours by checking using his digital thermometer...alhamdulillah, it's going down and by wednesday, no more heat and he's doing well...so far, by the time he got fewer, he still active like usual, no cranky at all...


Since im staying at malacca right now, so we go to Kidz Baby N Child Specialist Clinic. Very good and professional paed...aydan slept during the jab, after the doctor jab, it took about 5seconds to hear his cry... i taught my baby dont feel any sick...heheehe good boy...he cry for a while only....




here some pictures of my little hero at 2mos...




aydan....


he prefer to sleep in his rocker during daytime


good boy smiling ;))


i want to punch !!


hep hep horayyyyyyy


study time


enough mama, i'm tired....hehehe



p/s:enjoy parenting everyone!!!!!!!!!

Monday, May 21, 2012

representing my little HERO

Olla ladies,

sorry for the late update about my boy...alhmdulillah sya selamat deliver my boy secara normal...so, jom kita layan gambar2...





Nama : Aydan b. Mohd Fakrul Adli
D.O.B : 19. 04. 2012
weight : 3.09 kg
height : 51cm
Hospital Teluk Intan




br kena tolak keluar dari labour room, kt celah kaki mama...

dh masuk ward mama

zoom sket anak mama ni...

ololololo.........

bila dh buka selimut hijau hospital

Aydan 1st day...

geram plzzzzzzzzzz kt anak sendiri...



p/s: ank mama membesar dgn sihat...

Friday, February 17, 2012

blog berhabuk

Olla ladies~~

rasa nyer lama dh I x update blog...huhuhu ni dh masuk 32weeks, sgt2 busy utk settlekan hal cuti belajar I yg asyik dok tangguh je ni...so, kali ni x blh nak excuse lagi sbb nnt nak cuti berpantang dgn happy yea....

so, doakan I lepas yea meeting faculty on next 28hb nnt....tp everything kena settle and submit by 22.2 ni...uwaaaaaa just imagine, ni I dkt ofis lonely....opsssss x la berdua termasuk cinonet dlm perut I ni....cinonet sgt memahami mami dia yg suka bt keje last minute....i always bt ayat mcm ni dkt my cinonet,

'baby, please behave inside yea, mami nak siapkan proposal'

'baby, nnt baby keluar, after 3 months baby, abah ikut mami p further study tau'

'baby, kalau dh besar dgr ckp abah+mami yea'

'baby, hari ni abah dtg jumpa kita' hehehe penangan LDR kan...huhuhuh

begitulah serba sedikit dialog I n my cinonet...actually I x sbr sgt nak further study coz that the best way to stay together as a small family...i x larat kot nak LDR nnt with small baby kan...so my plan to deliver the cinonet next middle april, then 3 months confinement leave and finally fly on middle july.....doakan yg terbaik utk kami yea kawan2 ;)))) amin YRA....




p/s: rupanya nnt I sama university dgn ummi nazeera...hehehe

Monday, January 16, 2012

scan 4d

~~Olla ladies~~


miss me already? hehehe bajet ada je org follow blog I jer...so, lets talk about 4d scan yea...actually after browsing here and there, the best time for the pregnant woman to do 4d scan is during 28 weeks...but within 26-30 weeks is also fine...so, hubby and I last week dh bt pn scan 4d, time tu i baru 27 weeks sbb on next week, during 28 weeks, we all dh nak balik perak to do 'kenduri 7 bulan'..


every month, I akan pergi private clinic to have a date with the 'cinonet' hehehe sbb kalau kat KK mmg x pernah scan since 1st time buat buku merah...x pa la keluar duit, yg penting kepuasan dpt monitor my 'cinonet'


the clinic will charge you rm50 for the scanning + consultation +1 printed paper while for the 4d, it charged rm80 with the cd +consultation+ 1 printed paper...m2b can go to KLINIK METRO and meet the handsome doctor, Dr.Gajen....hehehe really recommended because the doctor and the nurse also very2 friendly...then Dr explain in depth about the baby and during the scanning part, he try to get the best position of the baby until mummy and the doctor satisfy...Dr ckp, struktur muka bby nmpak cukup sifat and pipi pn tembam...hehehe happy to hear that....alhamdulillah....



so lets see my baby;


the info at the right corner



'ur baby thinking' said the handsome Dr.



start to smile ;))))


baby smiling to mummy, abah, Dr, and nurse


drooling to see my cinonet's smile



ok, melangut pulak...hahaha



enough mummy, im shy already



baby sedang kumat kamit...kuat mkn mcm mummy + abah ;)))
video




p/s: debaran kian terasa;)))